Udostępnij
Tweetnij

Messenger celem kampanii phishingowej. CERT Orange Polska ostrzega

Messenger to popularny komunikator Facebooka i okazuje się, że jego użytkownicy padli ofiarą phishingu. O sprawie poinformował CERT Orange Polska. W ostrzeżeniu czytamy o kompanii phishingowej powiązanej z Rossmannem. Użytkownicy aplikacji Messenger dostają podejrzane wiadomości, w których linki lepiej nie klikać.

Messenger to bardzo popularna aplikacja. CERT Orange Polska raportuje, że pojawił się phishing wycelowany w użytkowników aplikacji. Oszuści podszywają się pod sklep Rossmann i rozsyłają wiadomość, której treść znajdziecie poniżej. Oczywiście, znajdują się w niej fałszywe linki. Jednak te zostały już zablokowane.

CERT Orange Polska informuje, że rzeczywiście zablokował w CyberTarczy dwa adresy, które znajdują się w wiadomości rozsyłanej poprze komunikator Messenger. Pierwsza z nich widoczna jest w treści. Druga pochodzi z przekierowania adresów. Wygląda na to, że wiadomości rozsyłane są przez osoby, które mogły utracić własne konta w platformie.

Facebook Messenger phishing oszuści komunikator CERT Orange Polska

CERT Orange Polska radzi, co robić przed utratą konta w aplikacji Messenger

Pamiętajmy, że przed utratą kont w serwisach społecznościowych można się zabezpieczyć. Najlepszym rozwiązaniem będzie włączenie dwuetapowego uwierzytelniania. W ten sposób przejęcie konta jest bardzo utrudnione i niemal niemożliwe. Tym samym wzmocnicie swoją ochronę i utrudnicie życie oszustom.

Przeczytaj także: Google Maps – triki i sztuczki, które warto znać

źródło

Dritone

Dziennikarz w branży IT od 2006 roku. Fan produktów firmy Apple. W życiu prywatnym mąż i ojciec trójki dzieci. W serwisie Tablety.pl pełni rolę redaktora prowadzącego. Pasjonat nowych technologii.

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij