Udostępnij
Tweetnij

Touch ID w iPhonie 7 może się nie wciskać do środka

Digitimes raportuje, że iPhone’y 7 mają być pyło- i wodoszczelne. Przy okazji może pojawić się nowy przycisk Touch ID, który nie będzie się wciskać do środka.

Digitimes raportuje, że iPhone’y 7 mają być pyło- i wodoszczelne. Przy okazji może pojawić się nowy przycisk Touch ID, który nie będzie się wciskać do środka.

Plotki na temat wodoszczelności iPhone’ów 7 krążą po sieci już od miesięcy. Oczywiście, już iPhone’y 6s wykazują dużą tolerancję na ciecz, ale Apple oficjalnie nie chwali się na opakowaniu żadną normą IP. To podobno ma ulec zmianie wraz z premiera iPhone’ów 7, których spodziewamy się we wrześniu tego roku.

Tymczasem Digitimes raportuje, że wodo- i pyłoszczelność przyniesie kolejną zmianę w iPhone’ach. Tym razem dotycząca przycisku Touch ID. Podobno nowy przycisk pod ekranem może się nie wciskać do środka jak obecnie. Tak więc zapewne będzie to przycisk pojemnościowy lub, na co wskazują pewne patenty Apple’a, może to być przycisk wykorzystujący Liquidmetal, a więc materiał pozwalający na zmianę kształtu. Wciśnięcie przycisku spowodowałoby jego odkształcenie, a zwolnienie powrót do poprzedniej postaci.

touch_id

Pamiętajmy również, że Apple poszukuje cały czas nowych technologii, które pozwoliłyby na całkowite pozbycie się przycisku Touch ID pod wyświetlaczem. Jego miejsce mógłby przejąć sam ekran, gdzie na powierzchni znalazłaby się specjalna warstwa umożliwiająca odczyt linii papilarnych palców. Rozwiązanie to pewnie nie jest jeszcze gotowe, a więc w iPhone’ach 7 pewnie go nie nie zobaczymy.

Premiery iPhone’ów 7 spodziewamy się we wrześniu tego roku. Szerzej na temat zmian i nowości planowanych w nowych smartfonach z iOS przeczytacie w tym artykule.

źródło: digitimes (via macrumors)

sferis.pl - przyjazny sklep internetowy

Dawid Długosz

Dziennikarz w branży IT od 2006 roku. Fan produktów firmy Apple. W życiu prywatnym mąż i ojciec trójki dzieci. W serwisie Tablety.pl pełni rolę redaktora prowadzącego. Pasjonat nowych technologii.

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij